Lezen

Lezen

woensdag 4 maart 2015

DUISTER


http://mevrouwkinderboek.files.wordpress.com/2013/03/duister-david-almond.jpg
De schrijver        
De schrijver heet David Almond. Hij is geboren in Felling in 1951. Hij heeft het boek duister geschreven in 2008. Opvallend is dat de plaats waar het verhaal zich afspeelt dezelfde plaats is waar de auteur geboren.


Korte inhoud
Davie leeft in het eeuwige saaie dorp Felling. Samen met zijn ouders woont hij in een rijhuis in de hoofdstraat. Samen met zijn beste vriend Geordie maakt hij een mooie grot van oude bouwmaterialen van de oude steengroeve en beleven ze vele mooie momenten in die grot. Ze gaan naar in een college in Newcastle maar ze Maria leren kennen en Davie wordt onmiddellijk verliefd op Maria. Alles blijft normaal tot op een dag een nieuwe jongen in de stad komt, Stephen genaamd. Hij trekt in bij Crazy Marry een oude rare vrouw. Davie en Geordie zijn  ook misdienaars in opdracht van de pastoor moeten ze kennismaken met Stephen. Samen gaan ze naar Stephen. Daar begint Stephen direct zijn levensverhaal te vertellen. Hij vertelt dat hij hier is moeten komen wonen omdat zijn moeder gek geworden is en zijn  vader gestorven is door een beroerte. Voor dat zijn moeder gek geworden is en zijn vader gestorven was. Had hij besloten om naar een school te gaan waar men priester leerde zijn. Hij verteld dat zijn ouders het niet aankonden en door zijn gevoelens werd hij verplicht om terug te keren naar huis. Alles liep heel gewoon in het gezin tot dat achter een ruzie met zijn moeder Stephen zijn vader sterft. Door een hartaanval of toch weer niet?
De volgende weken komen Stephen en Davie goed overeen met elkaar. Tot plotseling Stephen vraagt aan Davie of dat hij gelooft in duistere krachten. Davie geeft geen mening en zegt dan maar dat hij weg moet. Tot plots midden in de nacht Stephen aan het raam van zijn kamer staat. En vraagt of dat Stephen mee wil met hem om een monster te creëren. Davie wil weigeren maar de adrenaline is te groot en hij stemt in. Achter het creëren  van het monster vraagt Stephen aan Davie of dat gelooft dat hun monster echt kan leven. Weer weet Davie geen antwoord. Wie haat je het meest vraagt Stephen? Mouldy de grote pestkop van onze klas. ‘Ok’ zegt Stephen maar nu moet ik weg. Davie neemt afscheid en zegt hem gedag. De volgende morgen wordt Davie wakker gemaakt door zijn moeder, hij krijgt te horen dat Mouldy gestorven is.
Toevallig of niet? …


Mening
Ik vond dit een zeer mooi boek maar je begrijpt het boek het best als je het twee of drie keer leest als je het in vele aparte stukjes leest is het moeilijk om het te begrijpen. Wat ik zeer geslaagd vind aan het boek is dat de auteur de plaats waar het verhaal zich afspeelt de plaatst goed verwoord zodat het  net is alsof je in het verhaal zit.
Ik raad dit boek zeker aan.


 Stan Verhelle                                                        2MWc                                                           18

Geen opmerkingen:

Een reactie posten